VIZITA MINISTRULUI AFACERILOR EXTERNE LA UNIVERSITATEA AGORA
           
Astăzi 13 ianuarie 2011, ora 09.00 a avut loc la Universitatea AGORA, în Amfiteatrul Albastru, deschiderea simpozionului „Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen”, organizată de către Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord - Vest și Centrul Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere, ambele din cadrul Universității AGORA din Oradea.
            Rectorul Universității AGORA, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu a rostit cuvântul de deschidere și a prezentat un scurt bilanț al anului anterior: „ … am încheiat anul 2010 în forță, universitatea fiind acreditată și începe  anul sub auspicii extrem de favorabile – la primul eveniment organizat primind vizita ministrului afacerilor externe al României. Excelența Sa a fost însoțit de către prof.univ.dr. Petru Filip, vicepreședinte al Senatului României, d-nul deputat Ștefan Seremi, prof.univ.dr. Radu Carp, directorul Institutului Diplomatic Român, d-nul prefect Gavrilă Ghilea.
Ministrul afacerilor externe, Excelența sa domnul Teodor Baconschi a avut o intervenție amplă, referitoare la problematica atât de mult discutată în ultima perioadă – aderarea României la Spațiul Schengen și apoi a răspuns întrebărilor studenților.
În introducere, ministrul Baconschi a felicitat instituția pentru verdictul ARACIS ”Principala sursă de capital pentru o țară este educația …. După acreditare te poți concentra mai mult pe îmbunătățirea calității unei instituții care nu suferă de dimensiuni industriale”.
În legătură cu situația prezentă – obiectivul de aderare la spațiul Schengen, Excelența Sa a precizat că aderarea este o responsabilitate înscrisă în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. ”După succesivele evaluări făcute de Comisia Europeană am obținut certificarea că avem aptitudinile de a păzi frontierele externe, mai ales că după Finlanda noi avem cea mai lungă frontieră estică externă.”
Ministrul Baconschi a subliniat că trebuie să depășim mentalitatea de stat candidat. ”Poziția României este una de demnitate, suntem membri ai UE și statele membre au poziție de egalitate. Este adevărat că am intrat în UE cu un mecanism de monitorizare – intrare condiționată de respectarea unor angajamente – instituit doar pentru România și Bulgaria. Mecanismul de cooperare și verificare este util în domeniile în care a fost creat dar se aplică exclusiv justiției”.
Teodor Baconschi și-a manifestat speranța că forțele politice responsabile vor înceta polemica și vor admite că trebuie să existe un consens pe acest subiect de interes național.
Directorul Centrului de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord-Vest, asist. univ. drd. Alina Angela Manolescu a reliefat noile dispoziții prevăzute de Tratatul de la Lisabona privind consolidarea capacității UE de a combate criminalitatea transfrontalieră internațională, imigrația ilegală, traficul de persoane, arme și droguri.
Directorul Centrului euroregional de prevenire si combatere a criminalității transfrontaliere, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu a prezentat studiile și rezultatele cercetărilor individuale realizate în cadrul centrului de către cadre didactice și specialiști, atât din țara cât și din străinătate, centrate pe prezentarea unor statistici  referitoare la fenomenul infracțional specific unei regiuni geografice, respectiv unor genuri de infracțiuni. Odata cu aderarea la spațiul Schengen, va exista și o "libertate a infracționalității"    în comunitatea europeana. D-na prof.univ.dr. Elena-Ana Iancu  a arătat că în cadrul centrului se va urmări studierea dinamicii fenomenului infracțional în vederea găsirii unor soluții pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Domnul ministru s-a întreținut cu studenții și cadrele didactice universitare, felicitând organizatorii și conducerea instituției și exprimându-și totodată satisfacția pentru realizările tânărului colectiv academic al Universității AGORA.

 

           
Persoană de contact,
Asistent univ. drd. Alina Manolescu
0728 284706